Çin’deki uzay kampında 2’nci olduk

Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO), 2020 yılında uzaya 3 küçük uydunun gönderileceği Öğrenci Küçük Uydu Projesi kapsamındaki 3’üncü Yaz Kampını Çin’in Şangay kentinde düzenledi. Kampa Türkiye, Çin, İran, Tayland, Moğolistan, Bangladeş, Pakistan ve Peru’dan üniversite öğrencilerinden oluşan takımlar katıldı. Türkiye’yi, proje için 3 uydudan birini üretecek olan TÜBİTAK-UZAY’ın (Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü) küçük uydu çalışmalarında görev alan 4 öğrenci temsil etti. Öğrencilerden biri Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü’nde, 3’ü ise ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim görüyor.

Kampın son haftası, takımlar arasında küçük uyduyla fotoğraf çekimi yarışması yapıldı. Yarışmada takımlar, dünya, güneş ve uydu hareketlerinin simüle edildiği laboratuvarda küçük uyduyla kendi ülkelerinin uydu fotoğrafını çekti. Yarışmada Bangladeş ekibi 1’inci, Türk takımı 2’nci, İran takımı ise 3’üncü oldu.

Türk takımına liderlik yapan THK Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Çağrı Şişman, “Bu yaz kampının amacı, Öğrenci Küçük Uydu Projesi’ndeki öğrencilere eğitim vermekti. Küçük uyduyla fotoğraf çekimi yarışmasındaki 2’ncilik, takımız adına sevindirici” dedi. THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı A. Bertan Nogaylaroğlu ise uzay teknolojileri konusunda Türkiye’nin yürüttüğü çalışmaların içinde başarıyla yer almaktan gurur duyduklarını söyledi. Rektör Prof. Dr. A. Erman Akbulut da “Böylesi projelerle gençlerimiz, Türkiye’nin yakın gelecekte uzay teknolojilerinde mesafe kaydetmesinde en önemli payı üstlenecekler” diye konuştu.

clone tag: -1180513600934690688

sdr